: Britain's Foreign Policy in Relation to Central Europe during World War Two - Hejlková, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje britské zahraniční politice ve vztahu ke střední Evropě v období druhé světové války. Nejprve představí přístup britské vlády k středoevropským státům a hrozbě německé vojenské expanze před vypuknutím války a krátce po něm. Se zřetelem ke specifickým okolnostem na okupovaných územích i ve státech stojících na straně Německa popíše hlavní formy britských zahraničně-politických iniciativ, zahrnující podporu exilových vlád, začlenění vojáků z okupovaných zemí do královských vojsk či působení prostřednictvím tajných služeb a zvláštních operací. Zvláštní kapitola se bude věnovat roli V. Británie při jednáních o poválečném uspořádání Evropy se zaměřením na středoevropský prostor.
: Britain's Foreign Policy in Relation to Central Europe during World War Two
Zahraniční politika Velké Británie vůči střední Evropě vdobě druhé světové války
Keywords: Velká Británie; střední Evropa; zahraniční politika; 2. světová válka; exilová vláda; Great Britain; Central Europe; foreign policy; World War II; government in exile