Studium vlivu interakcí komet se sluneční koronou na jejich fyzikálně-chemické vlastnosti - Boj, Evariste (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá návrhem možných chemických reakcí, které mohou proběhnout na kometách při jejich průletu v blízkosti Slunce. V teoretické části práce jsou stručně popsány vlastnosti komet spolu s procesy, které mají vztah k chemickým procesům probíhajících ve vnitřní komě. Pro výpočet vzdálenosti komety od Slunce byla odvozena Keplerova rovnice a dále byl odvozen vztah pro průběh teploty při adiabatickém rozpínání sublimovaných plynů z jádra komety. V praktické části práce byla jako modelový příklad zvolena kometa C/1995 O1 Hale-Bopp. K odůvodnění navržených chemických reakcí byla vypočtena vzdálenost této komety od Slunce a na základě toho pak byla vypočtena teplota na povrchu komety a v její blízkosti. V závěru praktické části jsou pak navrženy chemické reakce pro vznik osmi sloučenin majících vztah k živé přírodě.
Study of the effects of the interaction of comets with the solar corona to their physical and chemical properties
Keywords: Komety; Koma; organické sloučeniny