Vyhodnocení koncentrací dusičnanů ve vazbě na srážky a odtok vody na dílčích profilech Kopaninského toku - Hudcová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením koncentrací dusičnanů ve vazbě na srážky a odtokem vody na dílčích profilech Kopaniského toku. Dusičnany jsou chemicky soli kyseliny dusičné (např. draselné nebo sodné soli) a tvoří přirozenou součást rostlinné i živočišné hmoty (produkty metabolismu). Při běžných koncentracích nepůsobí škodlivě. Dusičnany se v těle mohou chemicky přeměnit na dusitany a ty pak dále na nitrosaminy (organické látky obsahující ve své molekule dusík) s karcinogenními účinky. Měření na jednotlivých stanovištích probíhalo ve čtrnáctidenním intervalu. Na kolísání koncentrací dusičnanů v povrchových a drenážních vodách je dobře patrný sezónní vliv. Nejvyšší hodnoty koncentrací dusičnanů byly naměřeny ve většině případů na jaře a nejnižší hodnoty koncentrací na podzim. Maximální koncentrace dusičnanů na celém povodí dosáhla hodnoty 181 mg.l-1 a minimální koncentrace dusičnanů dosáhla hodnoty 0,5 mg.l-1 . Srážky koncentrace dusičnanů příliš neovlivňují. Ve většině případů se koncentrace dusičnanů po srážkách na povodích mírně zvýšily nebo zůstaly stejné, což svědčí o tom, že jde znečištění plošného charakteru. Ačkoliv je v literatuře popsán vliv využití krajiny na množství odékající vody z povodí, nebyl tento vliv na sledovaných mikropovodích za určené období prokázán.
The evaluation of nitrate concentrations in linkage with precipitation and water runoff in particular subcatchments of the Kopaninský stream.
Keywords: dusičnany; koncentrace dusičnanů; voda; odtok vody; srážky; Kopaninský tok; nitrates; nitrate conentration; water; water runoff; rainfall; Kopaninsky stream