Mince denárového období v Čechách - analýza nálezů z jižních a západních Čech - Štěpančík, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá raně středověkými nálezy mincí v jižních a západních Čechách a jejich vztahu k meziregionální stezce ve směru Starý Plzenec - Velké Hydčice - Netolice - Doudleby. Na základě geografických predispozic, archeologických, historických a numismatických pramenů jsou zkoumány místa průchodu stezky a nálezy mincí. Tato práce přináší možné vysvětlení vztahů nálezů mincí ke komunikaci spojující od 10.(11.)století do 13. století hlavní hradská centra jihozápadních Čech.
Coins of denar's period in Bohemia - analysis of hoards from south-west Bohemia
Keywords: Nález; mince; středověk; Čechy; hoard; coins; middle ages; Bohemia