HLA typizace v klinické praxi - využití k testování predispozic k onemocněním autoimunitního typu - Veselá, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
Autoimunitní choroby potřebují ke svému vzniku a projevu souhru vnitřních faktorů (genetických) a vnějších faktorů (environmentálních). K zásadním genetickým parametrům patří HLA alely, jejichž nosičství souvisí s výraznou predispozicí ke vzniku konkrétního autoimunitního onemocnění. Tato diplomová práce se zabývá problematikou autoimunitních chorob asociovaných s HLA systémem, přičemž praktická část se zaměřuje na vyšetření predisponujících alel souvisejících s celiakií, jakožto jedním z nejrozšířenějších autoimunitních onemocnění, kterým se zabývá řada vědeckých týmů, přesto v České republice chybí dostatek populačních studií věnujících se této nemoci. Díky datům získaným z genetické laboratoře GENLABS s.r.o. v Českých Budějovicích, ÚHKT a VFN v Praze bylo možné se takovouto populační studií zabývat.
HLA typing in clinical practice - utilization to test predispositions to autoimmune diseases
Keywords: HLA antigeny; autoimunitní onemocnění; celiakie; ancestrální haplotyp 8.1; HLA typizace.; HLA antigens; Autoimmune diseases; Celiac disease; Ancestral haplotype 8.1; HLA typing.