Analýza metabolitů v přírodních povrchových vodách - Pilsová, Klára (Jihočeská univerzita, 2019)
Anotace: Přírodní vody obsahují v různé míře rozpuštěný organický uhlík (dissolved organic matter, DOC), jehož součástí jsou mimo jiné metabolity, organické látky tvořící základ bu-něčné látkové přeměny. Patří mezi ně zejména aminokyseliny, cukry a organické kyseliny a ve vodách se vyskytují obvykle ve velmi nízkých koncentracích. Cílem této diplomové prá-ce bylo vypracovat metodu pro přímé stanovení vybraných metabolitů v přírodních povrcho-vých vodách pomocí techniky kapalinové chromatografie spojené s hmotnostní spektrometrií (LC-MS). V dalším kroku byla pro vybrané analyty provedena validace metody a stanovena jejich koncentrace ve vzorcích regionálních povrchových říčních vod. Aminokyseliny feny-lalanin a lysin představují hlavní detekované metabolity s výskytem v koncentračním rozsahu 0,5 až 25 ng.ml-1.
Metabolite analysis in natural surface waters