Daně v účetnictví osoby samostatně výdělečně činné - Nováková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je analyzovat problematiku daní v účetnictví osoby samostatně výdělečně činné. Pro snadnější pochopení problematiky, jsou nejprve vysvětleny některé hlavní pojmy daňové teorie a daňového systému České republiky. Dále tato práce charakterizuje jednotlivé účty pro evidenci daní v účetnictví. Hlavní část práce je zaměřena na daň z příjmů fyzických osob a její strukturu. V této práci jsou také zaznamenány důležité změny, které nastaly v zákoně o dani z příjmů fyzických osob v posledních letech. Problematika daní a analýza daňových povinností je aplikována na konkrétního řemeslníka od doby, kdy se stal osobou samostatně výdělečně činnou. Na základě shromážděných údajů bude provedena daňová optimalizace a rozhodne se, jestli jsou výhodnější skutečně vynaložené výdaje či paušální výdaje.
Taxes in Accounting of self-employed
Keywords: daň; osoba samostatně výdělečně činná; daň z příjmů fyzických osob; skutečně vynaložené výdaje; paušální výdaje; tax; self-employed; income tax of individuals; expenditure; lump sum