Životní styl partnerských párů po 60. roce věku - Mariánková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době jsme svědky převratného období vyznačujícího se demografickými změnami obyvatelstva. Střední délka života lidí ve vyspělých zemích se znatelně prodlužuje a procento seniorů ve společnosti stoupá. Problematika aktivního přístupu ke stárnutí je proto v dnešní době velmi aktuální. Je těžké určit, kdy končí mládí a nastává stáří, světová zdravotnická organizace však tuto hranici určila na 60 let. To je doba, kdy člověk odchází do důchodu a kdy vnímá vlastní stárnutí nejintenzivněji. Cílem diplomové práce je zmapovat životní styl seniorů. Teoretická část zahrnuje především popis tohoto období lidského života, v praktickém výzkumu je nahlíženo do životů konkrétních seniorů tak, aby byla vytvořena jasná představa o tom, jak dnešní senior žije, jak vypadá jeho běžný den, čemu se věnuje a co ho trápí. Hlavní výzkumnou skupinou jsou páry, do výzkumu však jsou zahrnuti i jednotlivci, většinou vdovy, které žijí osamoceně. Pomocí rozhovorů v jejich domácím prostředí je možno nahlédnout do jejich soukromí, a tak zjistit tak, jaký je životní styl lidí po 60. roce věku. Pro všechny respondenty byl odchod do důchodu zásadním zlomem v jejich životě. Způsob, jakým se s touto situací vyrovnávali, se různí, v každém případě se ale jejich život a životní styl určitým způsobem změnil, ať už pozitivně nebo negativně. Někteří lidé po odchodu ze zaměstnání zpomalili životní tempo a začali se věnovat rodině a koníčkům, někteří naopak využily nabytého času a svým zálibám se teprve začali naplno věnovat. Našli se však i lidé, kteří se svých zálib naopak vzdali a zpohodlněli. To se týká především osamělých lidí. Z výzkumu lze vypozorovat, že lidé žijící v páru jsou spíše aktivnější a pokud jim nebrání zdravotní problémy, vykazují větší pracovitost a činorodost. Partneři se ve svých zálibách vzájemně podporují a navzájem se povzbuzují k aktivitě. Výzkum nedokázal obsáhnout názory všech seniorů, ukázalo se však, že pozitivní přístup k životu a aktivní životní styl výrazně napomáhá zkvalitnit stáří, které by nemělo být vnímáno jako smutná a závěrečná kapitola života.
The lifestyle of couples aged more then 60. years.
Keywords: životní styl; stáří; partnerství; samota; aktivita; lifestyle; old age; partnership; loneliness; activity