Možnosti arteterapie na oddělení ochranného léčení psychiatrické nemocnice - Pacák, Rastislav (Jihočeská univerzita, 2019)
Název práce, ?Možnosti arteterapie na oddělení ochranného léčení psychiatrické nemocnice? vyjadřuje její obsah, autor v něm sleduje možnosti arteterapeutického působení a práce s pacienty na specializovaném oddělení pro výkon ochranného léčení v ústavní formě. Práce se řadí do kategorie praktických, individuálně pojatých, bez výzkumu nebo praktického šetření, je založena na reálných zkušenostech autora a čerpá z jeho přímé praxe. Osobní přístup autora v podobě myšlenek, úvah, hodnocení i pocitů je znát v celém kontextu práce. Ve speciální teoretické části práce autor definuje klíčové pojmy. Ve speciální praktické části autor seznamuje čtenáře s pacienty i oddělením ochranného léčení v psychiatrické nemocnici. Praktická část práce je postavena na přímých psychoterapeutických i arteterapeutických zkušenostech autora z běžné praxe. V této části jsou uvedeny formy, možnosti a význam arteterapie v celkovém léčebně terapeutickém procesu, přínosu jak pro skupiny pacientů, tak pro jednotlivce z hlediska diagnózy, fáze onemocnění a perspektivy resocializačního procesu. Zkušenosti a poznámky k praxi, tvorbě pacientů, včetně doporučení a také diskusní část práce jsou založeny na prezentaci autorových znalostí získaných studiem, praktických osobních zkušeností, vlastních názorů i pocitů. K dokreslení celkového obsahu popisované problematiky obsahuje práce ukázky tvorby pacientů a také je doplněna kazuistikami. To vše pokud možno s akcentem na možnosti využívání rožnovského arteterapeutického přístupu.
The Scopes of The Arttherapy at The Protective Treatment Department of The Psychiatric Hospital
Keywords: Ochranné léčení v ústavní formě; psychoterapie; arteterapie; léčebně terapeutický proces; rožnovský arteterapeutický přístup.; Protective treatment in constitutional form; psychotherapy; art therapy; a therapeutic process; Rožnov art therapeutical approach.