Jazyk a styl vybraných děl Zdeňka Jirotky - Korousová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce má za cíl jazykovou analýzu dvou nejúspěšnějších románů Saturnin (1942) a Muž se psem (1944) od Zdeňka Jirotky. Zejména se věnuje vystižení shodné a rozdílné jazykové výstavby daných děl. Práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. Teoretická rovina se zabývá funkčním stylem uměleckým. Dále následuje část, která se věnuje autorovi a charakteristice jednotlivých knih. Praktická rovina je rozčleněna na stránku hláskoslovnou, morfologickou, syntaktickou a lexikální. Jednotlivé tyto části jsou doplněny o praktické ukázky ze zkoumaných románů a věnují se porovnávání rozdílných a totožných prostředků jazyka daných knih.
Language and style in the selected novel´s by Zdeněk Jirotka
Keywords: jazyková analýza; Saturnin; Muž se psem; Zdeněk Jirotka; linguistic analysis; Saturnin; Muž se psem; Zdeněk Jirotka