Návrh logistického modelu sběru biologicky rozložitelných odpadů a jejich následné využití ve vybraném regionu - Soukup, Radim (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zaměřuje na sběr systému biologického odpadu ve vybrané lokalitě. Úvodní část obsahuje popis konkrétního systému biologického sběru odpadu. Následující část popisuje metodu výpočtu a nastavení jednotlivých částí systému. Návrhy zahrnují popisy a současné zkušenosti se zaváděním tohoto systému v praxi. Práce popisuje logistiku sběru biologicky rozložitelných odpadů pro jejich další využití. Popisuje kompostování v kompostárnách a související technologie. Které jsou prováděny v plošných a pásových zakládkách. A další stroje pro úpravu kompostu. Sběr je realizován ve třech obcích na Prachaticku. Odborným odhadem a výpočtem byla stanovena roční produkce biologicky rozložitelného odpadu v závislosti na charakteru zdroje jejich vzniku. Výpočet byl realizován na základě zjištění rozloh udržovaných komunálních ploch, počtu domácností, rozlohy a charakteru zahrad. Vzhledem k převažujícím zdrojům vzniku BRO byl stanoven donáškový způsob sběru se shromažďováním ve sběrném místě s odloženým kontejnerem. Na základě celkového objemu zjištěné produkce byly stanoveny objemy kontejnerů v každé obci. Na základě predikce naplnění kontejneru byly stanoveny intervaly jejich odvozu a výměny vhodným automobilním nosičem kontejnerů. Na základě průzkumu tras vhodných pro dopravu kontejnerů byla vybrána optimální trasa svozu do místa soustředění BRO. Volba kompostárny vycházela z existence reálné kompostárny, na níž je realizována selekce BRO. Nosič kontejnerů, který realizuje svoz kontejnerů z obcí je umístěn na této kompostárně.
Draft logistic model collection of biodegradable waste and their subsequent usage in the selected region.
Keywords: komunální odpad; kompostárna; biologicky rozložitelný odpad; logistika sběru odpadu; kompostování; municipal waste; composting plant; biodegradable waste; logistics of waste collection; composting