Ošklivost a hrůza: Estetika ošklivosti v literárním hororu - Kočudák, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce si klade za cíl prozkoumat souvislosti mezi různými druhy ošklivosti a strachem či hrůzou na příkladu reprezentativních textů žánru literárního hororu, který mj. rozvíjí tradiční spojení mezi ošklivostí a (morálním) zlem. Zvláštní pozornost bude věnována tzv. gotickému románu, estetice romantismu a jejímu ?prodloužení? v literatuře konce 19. století. Práce se bude snažit popsat a odůvodnit paradoxní přitažlivost monstrozity a rovněž se pokusí zachytit vývoj ošklivosti jako prostředku vzbuzování hrůzy od počátků literárního hororu po významné představitele tohoto žánru ve 20. století.
Ugliness and Horror: The Aesthetic of Ugliness in Gothic Fiction