Úskalí příbuzenské pěstounské péče - Matoušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou příbuzenské pěstounské péče. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a empirickou. V teoretické části seznamuje se systém náhradní rodinné péče v ČR a s jeho zákonným vymezením. Detailněji se text soustřeďuje na příbuzenskou pěstounskou péči a upozorňuje na její úskalí a na mnohdy složitou situaci pečujících prarodičů. Dále text popisuje současný systém sociální práce s pěstounskými rodinami tak, jak je v ČR v současné době nastaven. Hlavním cílem práce je zmapovat úskalí, se kterými se potýkají prarodiče, pečující o svá vnoučata a to v souvislosti s tím, jaký vznikl problém na straně jejich dětí, tedy biologických rodičů vnoučat, který zapříčinil tento stav. Pro účely výzkumu jsem stanovila jednu hlavní výzkumnou otázku, zvolila kvalitativní výzkumnou strategii a metodu polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor jsem vybrala metodou stratifikovaného záměrného výběru, kdy jsem základní soubor rozdělila podle druhu problému na straně biologických rodičů dětí, a z každé skupiny jsem vybrala jednoho zástupce. Rozhovory byly pomocí metody trsů rozčleněny na konkrétní tematické okruhy a ty byly dále analyzovány. Tato práce může sloužit jako zdroj informací o cílové skupině pečujících prarodičů pro sociální pracovníky doprovázejících organizací konkrétně Jihočeského kraje, protože do budoucna můžeme předpokládat, že se tato cílová skupina bude spíš rozšiřovat.
Difficulties of Related Forster Parenthood
Keywords: prarodiče; vnoučata; náhradní rodina; příbuzenská pěstounská péče; sociální podpora; grandparents; grandchildren; substitutional family; foster care; kin care; social support