Rizika užívání extáze a harm reduction - Veitsová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Rizika užívání extáze Téma je velmi aktuální, protože měkké drogy, včetně extáze se stávají stále populárnější i v České republice. Extáze je víkendová, experimentální droga, kterou užívají zejména mladí lidé. Společnost je k užívání měkkých drog, včetně extáze, tolerantní a tak se tyto drogy pomalu stávají běžnou součástí našeho života. Extáze je prezentována jako měkká a bezpečná droga. Přitom užívání návykových látek s sebou nese určitá rizika. Tato rizika jsou často podceňována nebo ignorována. Diplomová práce má dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část práce obsahuje vše co se týká taneční drogy extáze. Popisuje historii drogy, její účinky, skupinu uživatelů, rizika související s jejím užíváním a preventivní programy harm reduction. Cílem této části práce bylo podat komplexní informace o droze extázi a hlavním úkolem bylo popsat rizika, která představuje užívání extáze a upozornit na ně. Jsou zde uvedeny i možnosti minimalizace těchto rizik a preventivní programy harm reduction - testování obsahu tablet extáze. V praktické části interpretuji výsledky rozhovorů s uživateli extáze. Cílem rozhovorů bylo získat informace o užívání extáze. Rozhovor se skládal z několika částí (okruhů): otázky zaměřené na frekvenci návštěvnosti tanečních akcí, četnost užívání, počet užitých tablet a okolnosti užití extáze, informovanost uživatelů, motivace ke skončení užívání extáze. Otázky o rizicích užívání - kombinace s jinými drogami, ''nepravá extáze'' a rizikové chování pod vlivem extáze. V další části rozhovoru byli uživatelé dotazováni na to jak vnímají rizika a co dělají pro jejich minimalizaci - využití služby testování obsahu tablet, pitný režim. Práce prokázala, že uživatelé extáze jsou dobře informováni o rizicích souvisejících s jejím užíváním, ale chovají se tak jako by si rizika neuvědomovali.
Risks of ecstasy use and harm reduction
Keywords: taneční drogy; extáze; rizika užívání; minimalizace rizik; percepce rizik; dance drugs; ecstasy; risks of use; minimisation of risks; perception of risks