Stanovení optimálních podmínek pro růst buněk a akumulaci zásobních lipidů řasy Trachydiscus minutus - Ondrejmišková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2015)
Řasy se stávají strategickým zdrojem pohonných hmot, potravin, surovin a biologicky aktivních látek. Řasové lipidy patří mezi nejslibnější potenciální produkty. Žlutozelená řasa Trachydiscus minutus (třída Eustigmatophycea) je jednobuněčná sladkovodní řasa hromadící lipidy jako zásobní látky. Byl studován vliv různých růstových médií, teploty a intenzity světla na růst a akumulaci zásobních lipidů řasy Trachydiscus minutus. Byly stanoveny optimální růstové podmínky. Zásobní lipidy byly kvantitativně stanoveny fluorometricky. Akumulace lipidů byla sledována pomocí fluorescenční mikroskopie.
Determination of optimal conditions for cell growth and accumulation of storage lipids of the alga Trachydiscus minutus
Keywords: zelené řasy; Trachydiscus minutus; růstové podmínky; lipidy; zásobní látky; Green algae; Trachydiscus minutus; growth conditions; lipids; storage reserves