Zkušenost s alkoholem u studentů středních odborných škol v Chomutově - Razakowská, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Konzumace alkoholu mezi mladými lidmi je v České republice velmi rozšířeným fenoménem. Tuto problematiku prohlubuje fakt, že alkohol je společností běžně tolerován. Cílem diplomové práce je zmapovat situaci s užíváním alkoholických nápojů, první zkušenost a místo setkání s touto drogou, frekvenci a rozsah konzumace alkoholu u studentů středních odborných škol v Chomutově ve věku 15-19 let a srovnání výsledků šetření se studií ESPAD. Vedle výše jmenovaných údajů byly zjišťovány související otázky, např. názor studentů na abstinenci při společenských událostech nebo osobní zkušenost s nelegálními drogami. V teoretické části se věnuji účinkům alkoholu na lidský organismus, vzniku závislosti na alkohol, alkoholismu jako psychosomatické nemoci, problematice rizik spojených s užíváním alkoholických nápojů u mládeže a prevenci tohoto sociálně patologického jevu. Stanovená hypotéza - osobní zkušenost s konzumací alkoholu má většina studentů v uvedeném věkovém rozpětí se potvrdila. Ke sběru dat byla použita kvantitativní metoda formou předem připravených anonymních dotazníků pro věkovou skupinu 15-19 let. Funkčnost a úplnost dotazníku byla ověřena předvýzkumem na Střední zdravotnické škole u náhodně vybraných respondentů. Celkem bylo dotázáno 259 studentů. Výzkumem bylo zjištěno, že příležitostnými konzumenty alkoholu je 96,5 % studentů, první zkušenost s touto drogou mají ve 13 letech, a poprvé jej konzumovali doma, při rodinných oslavách. Výsledky tohoto průzkumu byly předány ředitelům škol a metodikům prevence sociálně patologických jevů a mohou být využity v praxi v rámci primární prevence na školách.
Experience with alkohol at students of secondary vocational schools in Chomutov
Keywords: abúzus; alkohol; mládež; prevence; závislost; abuse; alcohol; youth; prevention; dependence