Pěstounská péče v Jihočeském kraji v letech 2003 a 2008. - Šimonová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce přibližuje problematiku náhradní rodinné péče se zaměřením především na pěstounskou péči. První kapitola obsahuje stručné přiblížení osvojení tzv. adopce pro možnost porovnání a pochopení rozdílu mezi těmito formami náhradní rodinné péče. Následuje kapitola, která pěstounskou péči přibližuje z pohledu historie a legislativy. Dále nás práce seznamuje se všemi zúčastněnými subjekty - adresáty pěstounské péče, žadateli o pěstounskou péči a orgány činnými v procesu zprostředkování pěstounské péče - seznamuje nás s postupem v procesu zprostředkování PP. Zaměření praktické části práce se týká zjištění, jaká je situace v oblasti pěstounské péče v Jihočeském kraji. V návaznosti na stanovené cíle bylo pro praktickou část této práce provedeno šetření pomocí sekundární analýzy dat ze záznamů primární dokumentace dětí umístěných do pěstounské péče v Jihočeském kraji v letech 2003 a 2008 a ze základní dokumentace žadatelů o zprostředkování pěstounské péče ve stejných ročnících, kteří děti do pěstounské péče skutečně přijali. V závěru práce jsou data z šetření vyhodnocena - a jejich výsledky vyjádřeny pomocí tabulek a grafů. Porovnání výsledků se ve sledovaných letech je zdrojem odpovědí na předem stanovené výzkumné otázky.
Foster care in the South Bohemian region during the years of 2003 and 2008
Keywords: náhradní rodinná péče; náhradní rodina; náhradní rodiče; zprostředkování; pěstouni; pěstounské dítě; Alternative family care; alternative family; alternative parents; mediation; foster; carers; foster child