Zdravotní rizika ohrožující území postižené povodní a opatření k jejich překlenutí na území ČR. - Kučerová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma mé bakalářské práce "Zdravotní rizika ohrožující území postižené povodní a opatření k jejich překlenutí na území ČR", kterým se zabývám, v posledních letech ovlivnilo a stále ovlivňuje každého z nás. Myslím, že toto téma je aktuální, jelikož byla v minulosti Česká republika několikrát zasažena povodněmi, Je nutné vytvářet stále nová opatření, aby následky na životech a zdraví obyvatel po povodni byly co nejmenší. V teoretické části své práci jsem popsala nejčastější infekční onemocnění spojené s následky povodní a snažila jsem se poukázat na opatření, která jsou nutná při záchranných a likvidačních prací této přírodní katastrofy. Opatření, která jsem popsala, jsou důležitá pro minimalizaci infekčních onemocnění, která hrozí obyvatelstvu. Pro zjištění praktických výsledků, jsem sestavila dotazník, který jsem rozdala mezi namátkově vybrané osoby zúčastněné při povodních v letech 2002, 2006 a 2009 v Jihočeském a Plzeňském kraji Výsledky infekčních onemocnění jsem následně porovnala se statistickými údaji hlášených infekčních onemocnění v ČR. V práci byla ověřována hypotézu, je-li obyvatelstvo v době povodně včas a řádně chráněno a informováni o zdravotních rizicích v období bezprostředně po povodni. Tuto hypotézu mohu uzavřít jako pozitivní, jelikož jsem se přesvědčila, že jsou dostatečná opatření k tomu, aby obyvatelstvo bylo chráněno před zdravotními riziky. Troufám si říci, že v době povodně nehrozí žádná zdravotní rizika, protože jediné praktické a teoretické poznatky hovoří o přípravě na evakuaci před možnou povodní.
Health risks to the area affected by flooding and measures to overcome them in the territory of the Czech Republic.
Keywords: Bacilární úplavice; Dezinfekce; Hepatitida typu A; Kontaminace; Leptospiroza; Opatření; Povodně; Tetanus; Tularémie.; Bacillary dysentery; Disinfection; Hepatitis A; Contamination; Leptospirosis; Measure; Flood; Tetanus; Tularemia.