Long-Term Cold Acclimation Extends Survival Time at 0°C and Modifies the Metabolomic Profiles of the Larvae of the Fruit Fly Drosophila melanogaster - Korbelová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce vyhodnocuje přežívání larev octomilky Drosophila melanogaster v 0°C po jejich odchovu ve třech různých aklimačních režimech. Porovnání larev aklimovaných v konstantních 25°C s larvami aklimovanými v konstantních 15°C následovaných konstantní teplotou 6°C po 2 dny ukázalo, že dlouhodobá chladová aklimace prodlužuje dobu přežití u 50% populace (Lt50) při vystavení konstantní teplotě 0°C více než 630-krát (z 0,137 hodin na 86,658 hodin). Podrobné metabolomické analýzy prokázaly, že dlouhodobá chladová aklimace mění metabolomický profil larev. Nejvýznamnější odpovědí byla akumulace prolinu (až 17,7 mM) a trehalózy (až 36,5 mM). Také byla pozorována restrukturalizace skladby glycerofosfolipidů biologických membrán.
Long-Term Cold Acclimation Extends Survival Time at 0°C and Modifies the Metabolomic Profiles of the Larvae of the Fruit Fly Drosophila melanogaster
Keywords: Drosophila melanogaster; chladová aklimace; přežívání; metabolomické analýzy; Drosophila melanogaster; cold acclimation; survival; metabolomic analyses