Tři mystické spisy středověku z hlediska konceptů C.G. Junga - Jeřábek, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce prezentuje tři mystické spisy středověku popisující prožitek vnitřního mystického sjednocení doprovázeného náboženskou zkušeností a zkušeností duchovního očišťování. Diplomová práce se pokouší o celostní pohled na člověka, prezentuje relevantní pohledy C.G.Junga týkající se funkcí archetypů a vztahů vědomí a nevědomí, pohledy jiných autorů, některé materiály magisteria, komentátory uvedených spisů, zohledňuje dlouhodobé empirické pozorování, a uvádí jednu případovou studii. Po zhodnocení mystických spisů navrhuje možné přístupy k psychospirituální krizi a možný přínos kontemplativní cesty pro člověka současnosti.
Three mystical Writings of the Middle Ages from the Point of View of C. G. Jung's Concepts
Keywords: mystické sjednocení; duchovní očista; kontemplace; askeze; vnitřní transformace; celostní pohled; funkce archetypů; vědomí; nevědomí; magisterium; uchopení prožitkem; povolání; milost; psychospirituální krize; mystical union; spiritual purgation; contemplation; holistic approach; inner transformation; archetypes; consciousness; unconsciousness; magisterial role; catching by experience; call; mercy; psychospiritual crisis