Václav Bolemír Nebeský jako překladatel antické literatury - Vejvodová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce prezentuje ucelený obraz Václava Bolemíra Nebeského jako významného překladatele antické literatury, vysvětluje jeho vztah k antice jako k časovému úseku dějin i jeho motivace k překládání literatury tohoto období, komentuje výběr děl a způsob jejich překladu, analyzuje jejich vztah k dobové, česky psané literární produkci. V neposlední řadě si všímá rovněž pozice antických děl překládaných Nebeským, v klasicistním a romantickém kánonu evropské literatury. Ve výsledku je práce dílčím příspěvkem k teorii překladu, historii překladatelských praktik a komparacím překladatelské techniky obrozenské a současné překladatelské praxe.
Václav Bolemír Nebeský as a translator of Ancient literature
Keywords: Václav Bolemír Nebeský; překladatelství; antika; překladatelská teorie; překladatelská praxe; Oresteia; Aischylos; Eumenidy; historie překládání; Národní obrození; 19.století; moderní překladatelská praxe; překladatelské metody; Nebeský Bolemír Václav; translation; ancient literature; translation theory; modern Greek poetry; anthology; Czech literature of the 19th century; Czech; Aeschylus; National Revival; Czech poets of the 19th century