Dieta po bariatrických operacích - Hoskovcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce na téma Dieta po bariatrických operacích je zaměřena na současná doporučení k dietě krátce po operaci, především však na dietu dlouhodobou. Cíli práce je: zmapovat současné zákroky bariatrické chirurgie, popsat příčiny vzniku nutričních komplikací plynoucích ze zákroků bariatrické chirurgie a zjistit podobu a doporučení k dietě po bariatrických operacích. V teoretické části jsou zpracovány informace o obezitě a bariatrické chirurgii, dále o dietě před a po bariatrických operacích. Pro zpracování praktické části jsem využila metodu smíšeného výzkumu. Šetření probíhalo pomocí týdenního záznamu jídelníčku a polostrukturovaného rozhovoru, jímž jsem zjišťovala především vliv operace na stravovací zvyklosti respondentů a jejich životní styl. Jídelníčky respondentů byly hodnoceny dle doporučení diety po bariatrických operacích individuálně, odpovědi z rozhovoru přepsány a vyhodnoceny hromadně. Z výsledků výzkumu vyplývá, že respondenti jsou o režimu a dietě dostatečně informováni již před zákrokem, jejich dodržování se však individuálně liší. Mezi nejčastější odchylky patří neadekvátní příjem energie a živin, konzumace nevhodných potravin, rozložení porcí stravy v průběhu dne a nedostatečná pohybová aktivita. Režimová doporučení v současné době bez obtíží dodržuje šest respondentů z osmi, dva respondenti dodržují s obtížemi: jedna respondentka pro psychické obtíže a druhý respondent dosáhl zlepšení své hmotnosti a od režimu upustil, nyní řeší hmotnostní přírůstek. Všichni respondenti projevili celkovou spokojenost se zákrokem a opět by jej podstoupili. Dva respondenti uvedli zlepšení diabetu 2. typu.
Post bariatric surgery diet
Keywords: Bariatrická chirurgie; nutrice; dieta; obezita; Bariatric surgery; nutrition; diet; obesity