Výsledky živočišné produkce a jejich ekonomické zhodnocení - Opičková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
V provozních podmínkách byla vyhodnocena živočišná výroba (chov dojnic) vybranými ekonomickými ukazateli. V Agrodružstvu Načeradec byly sledovány základní principy výživy a krmení dojnic a užitkovost. Dále byla věnována pozornost nákladovým položkám (náklady na krmiva, pracovní náklady, náklady na služby atd.), výnosům a výsledku hospodaření v letech 2005 - 2006. Během sledování bylo zjištěno, že chov dojnic je rentabilní. Míra rentability výroby mléka bylo v roce 2005 téměř 12 % (průměr ČR je 3,8 %). V roce 2006 míra rentability poklesla na 3,02%. Tento pokles byl způsoben cenovou politikou mlékáren uplatňovanou při vykupování mléka. Jednoduše můžeme říci, že výroba mléka v Načeradci je rentabilní především díky vysoké užitkovosti.
Results of animal production and their economical evaluation
Keywords: dojnice; výroba mléka; náklady v zemědělství; náklady na dojnice; náklady na mléko; míra rentability výroby mléka; ekonomické zhodnocení mléčné produkce; dairycow; milk production; costs in agriculture; dairycow cost; milk cost; rate milk production profitability; economic evaluation of milk production