Analýza barokního textu - Blažková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem bakalářské práce jsou tři kázání Daniela Nitsche ze souboru Berla královská. Cílem práce je analýza hláskoslovných jevů Nitschových kázání a pronikání mluvených prvků do autorova jazyka. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a výzkumné. Teoretická část je zaměřena na život a dílo Daniela Nitsche, na stručnou charakteristiku a zařazení autora do příslušného barokního období, dále na definici kazatelství a na fonologickou kodifikaci humanistické češtiny. Část výzkumná se zabývá analýzou konkrétních kázání a statistickým vyjádřením počtu hledaných jevů.
A linguistic Analysis of a Baroque text
Keywords: Baroko; analýza; hláskosloví; humanistická čeština; Baroque; analysis; phonology; humanism Czech