Kondiční ukazatel v chovu tržního kapra v poloprovozních pokusech na sádkách v Třeboni - Flokovič, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své bakalářské práci jsem se zabýval přikrmováním kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) v poloprovozních pokusech na sádkách v Třeboni. Na pokus byl použit tříletý kapr provozní linie třeboňský šupinatý. Mnou uskutečněný experiment měl hlavní cíl a to porovnat mezi sebou krmivo triticale v různých formách úpravy. Pro přikrmování bylo použito krmivo triticale ve třech formách úpravy (triticale celé, triticale mačkané, triticale celé tepelně upravované při 100°C). Krmná studie byla provedena na vyhodnocení kondičních ukazatelů tržního kapra. Na pokus, který trval 83 dní byly využity čtyři sádky. Sádky byly nasazeny v počtu 363ks/ha. V sádce č. 1 se přikrmovalo krmivem (triticale celé). V sádce č. 2 se přikrmovalo krmivem (triticale mačkané). V sádce č. 3 se přikrmovalo krmivem (triticale celé tepelně upravované při 100 °C). Sádka č. 4 sloužila jako kontrola bez příkrmu. V průběhu pokusu se prováděly kontrolní odlovy, při kterých se měřila délka těla, obvod těla, hmotnost těla a měřil se tuk ve svalovině ryb. Významný rozdíl v konečné tělesné hmotnosti vykazovalo krmivo triticale celé tepelně upravované při 100 °C ve vztahu ke kontrolní skupině bez přikrmování. Přírůstek byl nejvyšší ze všech testovaných krmiv a činil 12.061kg. Z výsledků všech testovaných krmiv vyšlo nejlépe právě krmivo triticale celé tepelně upravované při 100°C, které se prokázalo jako nejvhodnější.
Conditional indicator in breeding market carp in semi-operation experiments in fish-ponds in Třeboň
Keywords: Přikrmování; kapr obecný; doplňková výživa; triticale; supplementary feeding; common carp; triticale