Výroba a jakost kompostů z pohledu agrochemika a z pohledu zpracovatele organického odpadu - Broučková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2015)
V bakalářské práci je vysvětlen pojmový rozdíl mezi humusem a primární organickou hmotou, definován kompost a jeho organické látky a uveden rozdíl chápání kompostu z hlediska zemědělce a z hlediska zpracovatele organických odpadů. Následuje popis vývoje kompostování a výsledky výzkumu posledních let. Výsledek práce přinesl zjištění, že kvalitní kompost s dostatkem humusových látek a vysokou iontovýměnnou kapacitou je možno vyrobit při respektování reálných zásad kompostování, ale s dlouhou dobou fermentace.
Production and quality of compost from the perspective of agrochemist and of processor of organic waste
Keywords: Kompost; kompostování; humus; iontovýměnná kapacita; kompost pro zemědělce; kompost pro zpracovatele organického odpadu; Compost; composting; humus; ion exchange capacity; compost for farmers; compost for organic waste processors