The Portrayal of Jane Austen's Male Characters/Charakteristika mužských postav v románech Jane Austenové - Halamová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce nejprve představí Jane Austenovou jako zakladatelku realistické tradice viktoriánského románu a představitelku sentimentalismu v anglické literatuře, dále stručně charakterizuje stěžejní romány, kterými se bude zabývat v tematickém rozboru. Hlavním cílem práce bude charakteristika mužských postav oproti tradičnímu genderovému pojetí hlavní hrdinky jako nezávislé a samostatné individuality. Práce v závěru srovná analyzované romány z hlediska pojetí mužských postav a pokusí se charakterizovat jejich důležitost ve srovnání s postavami ženských hrdinek.
The Portrayal of Jane Austen's Male Characters
Keywords: Jane Austenová; mužské postavy; viktoriánský román; sentimentalismus; manželé; otcové; Jane Austen; male characters; Victorian novel; sentimentalism; husbands; fathers