Účinky specifických poruch učení na self-koncept a sociometrickou pozici dítěte ve třídě - Matějková, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zaměřuje na sebepojetí a emocionální aspekty žáků se specifickými poruchami učení ve středním školním věku. Specifické poruchy učení přináší žákům komplikace nejen ve vzdělávacím procesu, ale mají také dopad na sebehodnocení žáků. Práce je rozčleněna na dvě části. Teoretická část vymezuje jednotlivé pojmy související s tématem tak, jak je uvádí odborná literatura. Cílem je poskytnout čtenáři základní informace pojící se s touto problematikou. Praktická část se věnuje vlastnímu výzkumu. Záměrem výzkumu bylo porovnání žáků se specifickými poruchami učení a žáků bez této diagnostiky. Součástí praktické části je stanovení cílů a hypotéz, charakteristika zkoumaného vzorku, uvedení použitých metod sběru dat a následný rozbor a interpretace získaných informací.
Self-concept and sociometrical position in children with learning disabilities)
Keywords: specifické poruchy učení (SPU); sebepojetí; sociální pozice mezi vrstevníky; specific learning disabilities; self-concept; sociometrical position between peers(pupils)