Suburbia v blízkém zázemí Českých Budějovic - prostorová struktura, typy, vývojové tendence - Jiříčková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje vymezení suburbánního zázemí Českých Budějovic, typizaci zde ležících sídel, především suburbií, a také vývoji zdejší suburbanizace. Nejprve jsou popisovány charakteristiky geografického prostředí bližšího zázemí Českých Budějovic ovlivňující suburbanizaci. Další kapitola se věnuje literatuře o post-socialistické suburbanizaci a definicím suburbanizovaných sídel různých typů. V analytické části diplomová práce vymezuje suburbanizovaná sídla bližšího zázemí Českých Budějovic prostřednictvím zastoupení městských domů, prostřednictvím migrace z měst a dalších urbanizovaných sídel a prostřednictvím vyjížďky za prací v opačném směru. Celkem je vymezeno 23 suburbií příměstské krajiny, 20 suburbií bližší venkovské krajiny, 5 suburbií vzdálenější venkovské krajiny a 5 městeček aglomerace, navíc také 26 venkovských sídel s částečnou suburbanizací. V diplomové práci je množství tabulek a popisů charakteristik sledovaných sídel.
Suburbs of near hinterland of city of České Budějovice - space structure, types, developement, tendencies
Keywords: metropolitní region; suburbanizace; suburbánní zóna; typy suburbií; České Budějovice; metropolitan region; suburbanization; suburban zone; suburb types; České Budějovice