Vliv fotbalu na sociální učení žáků a dorostenců - Nový, Michal (Jihočeská univerzita, 2007)
V mé bakalářské práci se zabývám emocemi, procesem socializace a zvláště pak agresivitou mladých fotbalistů. Mojí prací bych chtěl zjistit, zda sportovní výchova, konkrétně ve fotbalu, má podstatný vliv na vývoj sociálního učení mladých fotbalistů. Dále ukázat, zda jsou mladí sportovci nevhodnou sportovní výchovou a špatnými sportovními idoly, které podporuje i sama společnost,vedeni k agresivnímu chování, kterou pak používají nad hranicí pravidel jak sportovních tak morálních. Také bych chtěl porovnat rozdíly smýšlení různých věkových kategorií o pojmu agresivita. Agresivní chování sportovců, a to nejen fotbalistů, je dnes velmi diskutovaným celosvětovým problémem a proto je třeba ho všemi dostupnými prostředky řešit. Byla by škoda, kdyby se hra fotbal stala plná násilí a agresivního chování, a tak odradila mladé příznivce kopané. Výzkum byl proveden na vzorku 180 osob. Porovnání výsledků bylo vyhodnoceno pomocí počítačového software SPSS - ANOVA. Bylo zjištěno, že úroveň agresivity se zvyšuje s věkem respondentů. Nebyl však shledán statistický rozdíl mezi laboratorním a experimentálním souborem v žádné věkové kategorii.\\
Effect football on social teaching pupils and youths
Keywords: Fotbal; agresivita; sociální učení\\; Football; Agresivity; Social Learning\\