Adjektivní, slovesné a jmenné kolokační vazby podstatného jména "life". - Valihrachová, Renata (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem této diplomové práce jsou adjektivní, slovesné a jmenné kolokační vazby substantiva ''life.'' V teoretické části vycházím z pojmů kolokace a syntagmatické vztahy a porovnávám jejich definice u různých autorů. Dále stručně uvádím zvláštnosti slovního druhu přídavné jméno, podstatné jméno a sloveso. Těžiště práce však spočívá v praktickém rozboru zkoumaných excerpt. V této části se zabývám hlavně funkcemi, které může slovo ''life'' v těchto vazbách plnit a zjišťování toho, s jakými adjektivy, slovesy a substantivy se podstatné jméno ''life'' ochotně spojuje.
Adjectival, Verbal and Nominal Collocational Patterns of the Word ´ life´.
Adjectival, Verbal and Nominal Collocational Patterns of the Word 'life'.
Keywords: kolokace; syntagmatické vztahy; life; podstatné jméno; sloveso; přídavné jméno; collocation; syntagmatic relations; life; noun; verb; adjective