Výskyt ESBL kmenů v Nemocnici Písek, a.s. - Kothánková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Rezistence na ATB je čím dál větším problémem na celém světě. Rezistence se u bakterií vyskytuje přirozeně nebo rezistenci získají genovými mutacemi, kde dochází k předání genetické informace mezi rody či druhy. Tyto kmeny jsou poté rezistentní k antibiotikům, která jsou jinak účinná. Největším problémem je, že v těchto případech se prodlužuje léčba, zvyšuje se mortalita i morbidita pacientů a zvyšují se především náklady léčby. Úvodní teoretická část práce je věnována charakteristice a typům účinku antimikrobiálních látek, beta-laktamovým antibiotikům, rezistenci na antibiotika, kde jsou popsány cesty přenosu rezistence, multirezistence a mechanismy rezistence. Dále je tato část věnována beta-laktamázám a jejich klasifikaci, širokospektrým beta-laktamázám (ESBL) a jejich producentům, zejména rodu Klebsiella, rodu Escherichia, rodu Enterobacter a rodu Proteus. Poslední kapitola této části je zaměřena na dopad rezistence na terapii a možnosti léčby. Metodická část práce byla prováděna na Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Písek, a.s., kde byl sledován záchyt ESBL pozitivních kmenů rodu Klebsiella, rodu Escherichia, rodu Enterobacter a rodu Proteus během jednoho roku (leden-prosinec 2016). Tato část práce je zaměřena na mikroby zmiňovaných rodů a jejich citlivosti k antibiotikům. V případě testování citlivosti se jedná o diskový difúzní test založený na inhibiční zóně a o bujonovou mikrodiluční metodu, která je založena na minimální inhibiční koncentraci. Dále tato část popisuje vyšetření produkce ESBL, kde je popsán screeningový test pomocí chromogenní půdy Brilliance ESBL agar a metoda průkazu produkce ESBL a AmpC nazývaná MAST test. Poslední kapitola této části je věnována kontrole kvality. V praktické části práce nalezneme porovnání výskytu bakterií rodu Klebsiella, rodu Escherichia, rodu Enterobacter, rodu Proteus a jejich produkce ESBL. Dále je tato část věnována rozdělení izolátů s produkcí ESBL dle typu nemocničního oddělení, kde byl zjištěn největší záchyt na oddělení následné péče a oddělení sociálních lůžek. Tato část také popisuje rozdělení izolátů produkujících ESBL dle typu klinického materiálu, kde byl obrovský záchyt v moči. Dále byl porovnán počet producentů ESBL v nemocnici a komunitě, kde byl zjištěn 85 % výskyt v nemocnici, což se předpokládalo.
Occurrence of ESBL strains in Hospital Písek, a.s.
Keywords: bakteriální rezistence; beta-laktamová antibiotika; širokospektrá beta-laktamáza; rod Klebsiella; rod Escherichia; rod Enterobacter; rod Proteus; Bacterial resistance; beta lactam antibiotics; extended spectrum beta lactamases; genus Klebsiella; genus Escherichia; genus Enterobacter; genus Proteus