Volnočasové aktivity v Hluboké nad Vltavou v letech 1900 až 1950 - Šídlová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá zkoumáním volnočasových aktivit ve městě Hluboká nad Vltavou v letech 1900 až 1950. Tvoří ji pět kapitol. V první kapitole se zaměřuji na vymezení pojmu volný čas, pojetí na volný čas a historický vývoj volného času. Druhou kapitolu věnuji dějinám města v kontextu válečných období v letech 1900 až 1950 v Hluboké nad Vltavou. Třetí kapitolu věnuji školství městu Hluboká nad Vltavou. Zde propojuji historii škol v Hluboké nad Vltavou a válečná období ve školách ve vztahu k volnočasovým aktivitám. Hlavní myšlenkou čtvrté kapitoly je popsat všechny volnočasové aktivity v Hluboké nad Vltavou a volnočasové spolkové činnosti. V páté kapitole se stručně věnuji současnosti volnočasových aktivit v Hluboké nad Vltavou. V práci je použita metodologie historické práce formou sběru dat ze všech dostupných pramenů a literatury.
Leisure activities in Hluboká nad Vltavou between 1900 - 1950
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; spolky; město Hluboká nad Vltavou; historie; válečná období; obecní kronika; archiv; Sokol; divadlo; leisure time; leisure time activities; leisure fellowships; the city of Hluboká nad Vltavou; history; war period; municipal chronicle; archive; Sokol; theatre