Deutsche Dialekte in der Gegenwartssprache - Niederdeutsch - Koukalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce "Deutsche Dialekte in der Gegenwartssprache - Niederdeutsch" se v teoretické části zabývá rozdělením, srovnáním a vymezením německých dialektů v rámci standardního německého jazyka. Důležitou součástí práce je vysvětlení pojmů a rozdělení německého jazyka na základě jazykově-sociologických kritérií. Hlavní pozornost je věnována dolnoněmeckým dialektům. Dolnoněmeckým dialektům se také věnuje praktická část práce, kde je zkoumáno, jak velké procento lidí, žijících a pocházejících z Hamburku, ovládá místní dialekt. Byla použita metoda dotazníku. Následně pak byla provedena analýza nasbíraných dat.
German dialects in the german language - Niederdeutsch
Keywords: jazyk; dialektologie; nářečí; dialekt; Spolková republika Německo; německý jazyk; německé dialekty; Hamburk; language; dialectology; dialect; Germany; German language; German dialects; Hamburg