Vliv léčiv přítomných v recipientech ČOV na ryby. - Kubata, Michal (Jihočeská univerzita, 2017)
Za několik posledních dekád ve vyspělých zemích výrazně vzrostlo množství spotřebovávaných léčiv. Tyto látky jsou v menší nebo větší míře z lidského těla vyloučeny a končí v kanalizaci. Splaškové vody z kanalizace končí v lepším případě v čistírnách odpadních vod, kde jsou částečně vyčištěny a poté vypuštěny do povrchových vod. Rezidua léčiv unikající do životního prostředí ovlivňují zde přítomné organismy. V rámci této studie byl posouzen vliv reziduí léčiv na ryby v biologickém rybníku Čežárka (2,6 ha). Čežárka je recipientem vyčištěných odpadních vod z ČOV města Vodňany, jehož populace čítá 7 000 obyvatel. Biologické rybníky jsou vhodným řešením zajišťujícím dočištění odpadní vody z ČOV, kde se živiny v těchto vodách zapojují do potravního řetězce v ekosystému rybníka. Ve vodě v rybníku bylo identifikováno 62 farmak. Fyziologický stav ryb exponovaných v biologickém rybníku po dobu 30, 90, 180, 320 a 360 dnů byl porovnáván s rybami z kontrolního rybníka nezatíženého odpadními vodami. Mezi sledované parametry byl zařazen přírůstek, kondice ryb a biomarkery zahrnující koncentraci vitellogeninu, míru peroxidace lipidů, antioxidační aktivita katalázy, glutathion peroxidázy, glutathion reduktázy, glutathion S-transferázy a superoxid dismutázy. Výsledky analýz sady biomarkerů prokázaly vliv vyčištěných odpadních vod obsahujících rezidua léčiv na ryby. Získané výsledky dokládají značnou schopnost adaptace ryb na prostředí biologického rybníka po 90 dnech expozice.
Effect of pharmaceuticals present in recipients of STP in fish.
Keywords: Farmaka; Odpadní vody; Oxidativní stres; Biomarkery; Pharmaceuticals; Sewage water; Oxidative stress; Biomarkers