Vliv managementu krajiny na biodiverzitu drobných zemních savců - modelové území niva Lužnice. - Komendová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na biodiverzitu drobných zemních savců na vybraných loukách s odlišným vodním reţimem a managementem. Odchyty drobných zemních savců do ţivochytných pastí proběhly během tří termínů od června do října po třech dnech na čtyřech lokalitách na Třeboňsku, kde byly také měřeny po celou vegetační sezónu některé meteorologické veličiny (teplota, vlhkost). U odchycených jedinců byla zaznamenána váha, věk a pohlaví. Poté byli jedinci označeni ušními značkami a opět puštěni. Dvě lokality se nachází na Mokrých loukách u Třeboně. Lokalita Mokré louky nekosené není zemědělsky vyuţívána a porost je pravidelně zaplavován. V blízkosti se nachází lokalita Mokré louky kosené, jedná se o zemědělsky obhospodařovaný porost. Třetí lokalitou jsou louky Církvičný. Louky mají odvodňovací reţim, jsou pravidelně hnojeny a mulčovány. Poslední lokalitou jsou mezické pastviny Jeţek, které jsou střídavě spásány a sečeny. Celkem bylo zpětnými odchyty odchyceno 83 jedinců pěti druhů drobných zemních savců. Jednalo se o druhy Microtus arvalis, Microtus agrestis, Micromys minutus, Apodemus sylvaticus a Sorex araneus. Z uvedeného celkového počtu jedinců bylo označkovaných a znovu vypuštěných 62 jedinců. Nejvyšší počet druhů i počet jedinců byl zjištěn na lokalitě Mokré louky kosené, méně jedinců i druhů bylo odchycených na loukách Církvičný. Nejméně jedinců (pouze jednoho druhu Microtus arvalis) bylo odchyceno na lokalitě pastviny Jeţek. Výsledky odchytů drobných zemních savců z první vegetační sezóny ukazují na zvyšování jejich biodiverzity s vyšší půdní vlhkostí lokality. Odchyty budou probíhat i v dalším roce a bude sledována biodiverzita v závislosti na naměřených meteorologických veličinách.
The influence of landscape management on biodiversity of small mammals - the model area of Lužnice fluvial plain.
Keywords: drobní zemní savci; biodiverzita vlhkých luk; small terrestrial mammals; biodiversity of meadows