Analýza výkrmu vybraných hybridů kuřat - Jurná, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Do sledování bylo zařazeno 78 turnusů kuřat. Z toho bylo 52 turnusů kuřat Cobb 500 a 26 turnusů kuřat Ross 308. U 13 turnusů bylo při výkrmu použito zelené světlo a u 65 turnusů svítilo bílé světlo. Hybridi byli poraženi ve shodném věku 32,96 dní. Hybrid Ross 308 (2,13 kg) dosáhl o 0,09 kg vyšší živou hmotnost ve srovnání s hybridem Cobb 500 (2,04 kg). U hybrida Ross 308 byla vykázána nižší spotřeba krmiva o 0,03 kg (1,66, resp. 1,69 kg) a nižší úhyn o 0,15 % (3,54, resp. 3,69 %). Diference v indexu efektivnosti výkrmu byla 23 bodů ve prospěch hybrida Ross 308 (376, resp. 353 bodů). Průměrná délka turnusu se zeleným světlem byla o 0,54 dne kratší (32,51, resp. 33,05 dne). Rozdíl v živé hmotnosti byl u turnusů s různou barvou světla malý (0,05 kg). Diference ve spotřebě krmiva na 1 kg přírůstku byla 0,06 kg ve prospěch kuřat vykrmovaných při zeleném světle. Úhyn kuřat byl nižší o 0,3 % při výkrmu s využitím bílého světla. Index efektivnosti výkrmu byl o 9 bodů vyšší při výkrmu se zeleným světlem. Závislost živé hmotnosti hybrida při porážce na věku rodičovského hejna byla zjištěna na úrovni r = 0,42, tj. mírná, statisticky vysoce významná.
Analysis of fattening broiler chickens
Keywords: Ross 305; Cobb 500; výkrmnost; barva světla; Ross 308; Cobb 500; fattening performance; light color