Možnosti rozvoje nevyužitého potenciálu venkovského cestovního ruchu - Dalíková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Cestovní ruch je ideální možností, jak rozvíjet venkovské oblasti, do kterých může přinést jak chybějící kapitál, tak i rozvoj souvisejících oblastí. Důležité je však tvořit možnosti rozvoje v souladu s principy udržitelného cestovního ruchu. Tato práce se zabývá právě touto problematikou. Cílem bylo navrhnout možnost rozvoje nevyužitého potenciálu venkovského cestovního ruchu ve zvolené venkovské oblasti Pohledsko. Z výsledků vyplynulo, že tato oblast má velký potenciál z hlediska přírodních, kulturně-historických a sportovně rekreačních atraktivit, avšak chybějící ubytovací zařízení a nedostatečné stravovací zařízení limitují využití tohoto potenciálu. Možný vznik ubytovacích kapacit venkovského cestovního ruchu vyvstanul s rekonstrukcí farmy na Duškově kopci. Její majitel pan Losenický však o zapojení se do podnikání v cestovním ruchu zatím neuvažuje. Možnost rozvoje tedy například představují jednodenní aktivity, jako vyjížďky na koních do okolní krajiny.
The possibilities of development of idle the rural tourism potential
Keywords: cestovní ruch; venkov; venkovský cestovní ruch; udržitelný cestovní ruch; tourism; country; rural tourism; sustainable tourism