Historie raftingu v českých zemích s nástinem vzniku a vývoje raftingu ve světě - Kočvara, Luboš (Jihočeská univerzita, 2012)
Úkolem této bakalářské práce je utvoření jednotného přehledu o vývoji raftingu v České republice, jehož počátky plynule navazují na vývoj raftingu ve světě, kterému je také věnována pozornost. K největšímu rozvoji u nás docházelo v šedesátých letech minulého století a v současnosti patří naše reprezentace mezi absolutní světovou špičku v kategorii sportovního raftingu. Práce má z hlediska obsahového také za úkol zmapovat mezinárodní úspěchy našich raftařů a první soutěže a organizace v ČR. Prameny k práci byly využity převážně z archivů, protože literatura na toto téma prakticky neexistuje.
History of rafting in the czech lands with a hint of its foundation in the world
Keywords: rafting; expedice; mistrovství; reprezentace; historie; rafting; expeditions; championship; representation; history