Luxusní sportovní vozy - neobyčejné tvary a styl dnešní doby - Žlábková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá luxusními sportovními vozy, především jejich tvary a moderním designem. Rozebírá, proč sportovní automobily vůbec umělecky zpracovávat a jakou mají souvislost s výtvarnou činností. Dále popisuje vývoj automobilky Lamborghini, která futuristickými křivkami svých aut nejvýrazněji ovlivnila design dalších automobilů po celém světě. V dalším bodě poukazuje na významnost auto-designové firmy Pininfarina, která svou tvorbou taktéž nesmazatelně zasáhla do převratného vzhledu vozidel. Důležitou sekcí je i výčet českých a zahraničních umělců zabývajících se motoristickou tématikou. V praktické části se snažila o vlastní zpracování automobilového tématu, obsahuje postup zpracování a následnou instalaci do prostoru.
Luxury sport cars - extraordinary shapes and styles of today
Keywords: luxusní sportovní vozy; design automobilů; historie designu aut; auto-designové firmy; zobrazování aut; malování sportovních vozů; malíři aut; luxury sports cars; car design; the history of car design; car design companies; displaying cars; painting of sports cars; painters of cars