Rozvoj domácí hospicové péče v jihočeském regionu - Předotová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Hospice poskytují paliativní lékařskou péči pacientům v terminální fázi onemocnění. Myšlenka hospicové péče vychází z úcty k člověku jako k jedinečné a neopakovatelné bytosti. Tento přístup zaručuje, že člověk nezůstane v posledních chvílích svého života osamocen, nebude trpět nesnesitelnou bolestí a v neposlední řadě je mu garantováno, že za všech okolností bude zachována a respektována jeho lidská důstojnost. Tato práce se především zaměřuje na poskytování hospicové péče v domácnostech klientů. Cílem domácí hospicové péče je umožnit člověku se závažným onemocněním strávit poslední chvíle života doma, v rodinném kruhu. Klade důraz jak na kvalitní péči o umírajícího, tak na podporu pečující rodiny. Název této bakalářské práce je: Rozvoj domácí hospicové péče v jihočeském regionu. Jejím cílem je zjistit potřebu poskytování terénní hospicové péče a současně zjistit problematiku rozvoje domácí hospicové péče v jihočeském regionu. K dosahování těchto cílů bylo použito metod kvalitativního výzkumu, tedy konkrétně polořízených rozhovorů. Jako doplňková technika byla použita anketa. Z tří rozhovorů provedených s představiteli Hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích zcela jednoznačně vyplynulo, že mezi veřejností i lékaři je zájem o terénní hospicovou péči. Obdobného názoru jsou i zdravotníci, kteří se účastnili ankety. Ti především poukazují na zájem o domácí hospicovou péči ze strany svých pacientů. Rozhovor s ředitelem prachatického hospice jasně naznačuje, že pro zahájení provozu domácího hospice je vše připraveno. Uvedení této služby do provozu však není možné z důvodu nevůle pojišťovny, která je hlavním poskytovatelem finančních prostředků. Pojišťovna nemá zájem uzavřít smlouvu s jediným registrovaným poskytovatelem v jihočeském regionu, tedy Hospicem sv. Jana N. Neumanna.
The Development of Hospice Care in the South Bohemian Region
Keywords: domácí hospicová péče; hospic; lůžkový hospic; paliativní medicína; home hospice care; hospice; inpatient hospice; palliative medicine