Tvorba aplikací na straně klienta s použitím technologie JavaScript - Žižka, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2005)
Práce představuje technologii JavaScript jako plnohodnotný programovací jazyk a dokazuje, že je možné ho použít nejen pro skriptování v dokumentech HTML, což je jeho nejznámější využití, ale i při programování klientských i serverových aplikací a také jako skriptovacího jazyka vyšší úrovně pro ovládání komplexních desktopových aplikací. Tyto možnosti jsou předvedeny na reálných příkladech. Dále se zabývá možnostmi JavaScriptu při dekompozici podle principů objektově orientovaného programování, a pojednává o nepříliš známých možnostech využití JavaScriptu v prohlížečích. Nakonec je popsána realizace praktické části. Praktickou část tvoří aplikace Miner JS, logicko-ekonomická strategická hra, vytvořená výhradně s použitím technologií nabízených moderními prohlížeči pro HTML dokumenty.
Creating client side applications using JavaScript technology
Keywords: JavaScript; JScript; ECMAScript; LiveScript; klientské aplikace; OOP; skriptování; JavaScript; JScript; ECMAScript; LiveScript; client-side applications; OOP; object-oriented programming; scripting