Hodnotový svět současné mládeže - Velková, Olga (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou hodnot současné mládeže ve věkové kategorii 17-18 let. Teoretická část objasňuje pojmy mládež, hodnota, hodnotová orientace, autorita a jakou roli hrají hodnoty v životě této mladé generace. Empirická část zkoumá hodnoty mládeže, kde rozebírá a analyzuje jednotlivé dílčí výsledky. Cílem práce je zaměřit se pomocí projektové metody na hodnotovou orientaci mládeže ve věku 17-18 let a na vzorku respondentů zjistit, jaké hodnoty mladí lidé, zapojení do průzkumu, preferují. Teoretická část je zaměřena na axiologická hlediska k pojmům mládež, společnost, ovlivňování mládeže, autorita. Pro výzkumné šetření v empirické části práce byla použita forma projektové metody, která byla založena na sepsání esejí na dané téma, cílovou skupinou byli žáci staršího školního věku. Výzkumné šetření rozebírá výběrový vzorek respondentů, analyzuje jednotlivé dílčí výsledky za použití grafů. Výzkumný soubor byl získáván od žáků střední školy Gymnázium Opatov, které nabízí čtyřleté studium
The value at the same time youth
Keywords: mládež; hodnota; hodnotová orientace; teenagers; value; value orientation