Rodina a senior - Zemanová, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Rodina představuje pro seniora významnou podporu, a to zvláště v případech, kdy je senior umístěn do ústavního zařízení, nejčastěji do domova pro seniory. Cílem práce bylo zjistit, zda se rodinní příslušníci podílejí na péči o seniory, kteří jsou déle než 1 rok umístěni v domově pro seniory, a zda a jak se změnil vztah seniorů k blízkým po přijetí do zařízení. Rodinní příslušníci se podílejí na péči především v plnění fyzických potřeb. K tomu, aby se blízcí mohli podílet na péči, je nutné, aby věděli jakým způsobem a do jaké míry. Proto je velmi důležitá komunikace rodiny a profesionálního ošetřujícího personálu. Vztah seniora a rodinných příslušníků se po přijetí do zařízení nezměnil.
Family and senior
Keywords: senior; stáří; soběstačnost; rodina; ústavní péče o seniory; senior; old age; self-sufficiency; family; rest home