Zobrazení historického vývoje budov v digitálních 3D modelech - Srnský, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá současnými možnostmi 4D modelování historických budov. V rámci bakalářské práce byla zjišťována dostupnost historických materiálů potřebných k vytvoření reálného 3D modelu vybrané části Českého Krumlova, v mém případě Státního hradu a zámku Český Krumlov. Zároveň bylo nutné zvolit nejvýhodnější metodu postupu a popsat všechny části tvorby 4D modelu s historickými změnami. Musela proto být zjištěna současná situace programů pro tvorbu těchto 4D modelů, jejich parametrů a možností využití. Na základě těchto výsledků byla sepsána hodnotící zpráva a v praktické části byl otestován postup na vybraném objektu. Hlavním cílem proto bylo vytvoření 4D modelu s historickými změnami a zjištění jeho využitelnosti takového 4D modelu v praxi. Výstupem bakalářské práce je 4D historický model Státního hradu a zámku Český Krumlov za použití vhodného softwaru a materiálů.
Historical development vizualizated in 3D models
Keywords: 3D; 4D; model; Český Krumlov; KML; Google; 3D; 4D; model; Czech Krumlov; KML; Google