Činnost Policie ČR při pátrání po osobách na území okresu Strakonice - Chmelař, Josef (Jihočeská univerzita, 2018)
Téma této bakalářské práce je Činnost Policie ČR při pátrání po osobách na území okresu Strakonice. Jak z výsledků obsažených ve výzkumné části této práce, tak z obecného podvědomí můžu usoudit, že případů pohřešovaní osob neustále přibývá. Proto je třeba věnovat velkou pozornost průběžnému vývoji této problematiky. V teoretické části práce se zabývám Integrovaným záchranným systémem, jeho strukturou, základními a ostatními složkami IZS. Dále se v teoretické části věnuji Policii ČR, kde popisuji její současnost, základní legislativu, organizační členění, úkoly a činnost jednotlivých služeb Policie. V teoretické části rovněž popisuji základní charakteristiku okresu Strakonice, kde uvádím základní historii města Strakonice, zeměpisný popis okresu Strakonice, sociální služby a vzdělávání obyvatel na území Strakonicka. V závěru teoretické části se zabývám seznámením s problematikou pátrání po pohřešovaných osobách, kde popisuji postup Policie ČR při přijetí oznámení o pohřešovaní osoby, způsoby provádění pátracích akcí a pátrací prostředky Policie. Praktickou část bakalářské práce tvoří kvalitativní výzkum. Hlavním cílem bakalářské práce je posoudit současný stav problematiky pátrání po osobách na území okresu Strakonice. Výzkumná část je tvořena samotnými výsledky, které jsou zpracovány přehlednými grafy. Na základě výzkumného šetření jsem zjistil, že ve zkoumaném období lze na území okresu Strakonice pozorovat rostoucí trend pohřešování nezletilých a zletilých osob a dále, že důvody pohřešování nezletilých a zletilých osob se ve zkoumaném období liší. S přihlédnutí ke zjištěným výsledkům výzkumu je možné konstatovat, že v celkovém pohledu lze ve zkoumaném období na území okresu Strakonice pozorovat rostoucí vývojový trend pohřešování osob. V závěru shrnuji celou svoji práci, vyhodnocuji získané výsledky, navrhuji některá opatření a uvádím případy využití práce v praxi.
Police aktivity in the searching for persons in the territory of Strakonice distric
Keywords: Pohřešování osob; pátrání po osobách; kvalitativní výzkum; vývojový trend; okres Strakonice; Missing persons; search for persons; qualitative research; development trand; the District of Strakonice