Etický odkaz vzdělávání o holocaustu v projektech KreBul, o.s. - Krejsa, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá etickým odkazem vzdělávání o holocaustu v projektech, které realizuje KreBul, o.s. Teoretická část charakterizuje multikulturní výchovu a současný svět jako svět setkávání různých kultur, zaměřuje se na problematiku genocidy Židů za druhé světové války. Ve druhé části teoretického vstupu jsou pak představeny jednotlivé aktivity KreBul, o.s., směřující ke vzdělávání o holocaustu v duchu multikulturní výchovy. V praktické části je posuzováno vnímání a pochopení událostí spojených s holocaustem, se zaměřením na hodnocení přednáškové činnosti. Interpretací a analýzou jednotlivých odpovědí respondentů je získán pohled mladých lidí na téma holocaustu, zejména etický pohled na vzdělávání o událostech konce druhé světové války a vnímání některých etických kategorií (zlo, utrpení).
The Ethical Heritage of The Holocaust Education in Projects of KreBul o.s.
Keywords: multikulturní výchova; tolerance; pluralismus; holocaust; pochod smrti; multicultural education; toleration; pluralism; holocaust; death march