Eticky problematické oblasti inspekcí kvality sociálních služeb - Bicková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje etické problematice inspekcí kvality sociálních služeb. První část se zabývá pojetím kvality v kontextu sociálních služeb. Popisuje vývoj sociálních služeb a současné zakotvení v právním řádu České republiky. Dále se práce soustředí na systém inspekcí a její metodiku. Třetí kapitola se zabývá etickým rozměrem inspektorské profese. Zaměřuje se na systémy hodnot, profesní etiku, etický kodex a etiku ve vzdělávání inspektorů. Poslední stěžejní kapitola se pokouší o rozbor eticky problematických oblastí identifikovaných v současných podmínkách inspekčního procesu. Obsahuje taktéž návrhy na jejich řešení. Práce využívá dat získaných kvalitativním šetřením mezi specializovanými odborníky externími inspektory.
Ethically problematic areas of social services quality inspection
Keywords: inspekce kvality; sociální služby; etický kodex; etika; problematické oblasti; objektivita; odborná způsobilost; formalismus; moc; role; quality inspection; social services; ethic codex; ethics; problematic areas; objectivity; expertise; formalism; power; role