Hygienická prevence a dostupná zdravotní péče v Českých Budějovicích v letech 1868-1914 - Jílková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2008)
Úkolem práce je sledovat zdravotní péči a hygienickou prevenci v Českých Budějovicích v letech 1868 - 1914 na základě rozboru dochovaného archivního materiálu se zdravotnickou tematikou. Součástí práce je soupis vybraných archivních dokumentů. Bakalářská práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola pojednává o organizaci a správě zdravotnictví a hygieny v českých zemích od středověku až do vzniku Československé republiky v roce 1918 a člení se do tří podkapitol. Druhá část se zabývá působením městských orgánů, tedy městské radě, veřejné nemocnici a také komunální hygieně v Českých Budějovicích. A třetí kapitola sleduje organizaci lékařské péče v letech 1868 - 1914. V jednotlivých podkapitolách je sledována organizace lékařů v Českých Budějovicích, úřední činnost městské správy ve spolupráci se zdravotními orgány a pro ukázku hygienických podmínek v pracovních provozech je zde zdokumentována práce městských jatek. Závěr, seznam pramenů a literatury je doplněn fotografickou přílohou vybraných dokumentů a soupisem vybraného archivního materiálu.
A sanitary prevention and an available health care in České Budějovice in years 1868-1914
Keywords: zdravotnictví; hygiena; a health care; a sanitary prevention