Expression and purification of Synechocystis ferrochelatase from Escherichia coli - Richtová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Ferochelatáza (FeCH) je všudypřítomný enzym produkující hem, který je nezbytný pro všechny žijící organizmy. Fotosyntetické organizmy syntetizují heme a chlorofyl společnou dráhou, ve které hraje FeCH významnou roli jako klíčový enzym pro regulaci obou větví. Vytvoření aktivní rekombinantní FeCH by bylo neocenitelné pro pochopení role FeCH v regulaci biosyntetické dráhy chlorofylu a hemu. Cílem této práce je exprimovat FeCH ze sinice Synechocystis 6803 v Escherichia coli a připravit protokol pro purifikaci tohoto proteinu ve formě vysoce aktivního enzymu.
Expression and purification of Synechocystis ferrochelatase from Escherichia coli
Keywords: exprese; purifikace; fúzní protein; ferrochelatáza; expression; purification; fusion protein; ferrochelatase